Government
Jobs
Apply

Today Updates

Monday, 4 February 2019

English Quiz (Sentence Completion) for SBI PO 2019 Exam: 4th February 2019

By With No comments:
Directions (1-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/words given below i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. 

Q1. Learning to abbreviate long words ----------------------------reporter type more quickly.
 will help those court
 will helped the court
 will helping the court
 will help the court
 None of the above
Solution:
‘will help the court’ is both grammatically and contextually correct here. We will use ‘will’, as the sentence is in simple future tense.

Q2. After the earthquake, ----------------------huge deprivation of food and water in Haiti.
 there was a
 their was a
 there were a
 their were a
 None of the above
Solution:
‘there was a’ is both grammatically and contextually correct here.

Q3. Microbial fuel cells (MFCs) are fast emerging -------------------------several specific requirements.
 as an options for
 as a option for
 as an option for
 as the option for
 None of the above
Solution:
‘as an option for’ is both grammatically and contextually correct here. Since the word ‘option’ starts with a vowel, we will use the article ‘an’ with it.

Q4. Since Tony could see shapes and objects in the bright lights, he was classified---------------------------.
 as only partially blindness
 as them partially blind
 as the only partially blind
 as only partially blind
 None of the above
Solution:
‘as only partially blind’ is both grammatically and contextually correct here.

Q5. To compress the crimpled rug, ---------------------several heavy books on the edges.
 the maid lead
 the maid laid
 an maid laid
 a maid laid
 None of the above
Solution:
‘the maid laid’ is both grammatically and contextually correct here.

Q6. The pianist softly ----------------------------------the keys, playing a gentle melody.
 began to compress
 began too compress
 begun to compress
 begun too compressed
 None of the above
Solution:
‘began to compress’ is both grammatically and contextually correct here. ‘Began’ is the appropriate choice here, as the sentence is in simple past tense.

Q7. The world is changing at a rapid pace and thus the difference between -------------------------------times is inevitable.
 people’s born in different
 people born in different
 people born for different
 people born of different
 None of the above
Solution:
‘people born in different’ is both grammatically and contextually correct here.

Q8. The ---------------------------------constant pace and hence the lifestyle, ideologies, opinions, beliefs and the overall behaviour of people also undergoes change with time.
 society changed at an
 society changes at an
 society changed at a
 society changes at a
 None of the above
Solution:
‘society changes at a’ is both grammatically and contextually correct here.

Q9. While generation gap ------------------------------conflict between the children and their parents, it is actually an interesting concept.
 is usually a cause off
 is usually an cause of
 is usually a cause of
 is usual an cause of
 None of the above
Solution:
‘is casually a cause of’ is both grammatically and contextually correct here.

Q10. Sometimes the ---------------------------difficult however the strong will power help us to confront all the difficulties and creates a way.
 task might been to
 task will been too
 task may be to
 task may be too
 None of the above
Solution:
‘task may be too’ is both grammatically and contextually correct here.

Q11. The priest --------------------------ceremonial robe when he is baptizing children.
 wore a formal
 wearing a formal
 wears a formal
 wears an formal
 None of the above
Solution:
‘wears a formal’ is both grammatically and contextually correct here. Since the sentence states a general fact, we will use ‘wears’ and not ‘wore’ or ‘wearing’ and also the sentence is in simple present tense.

Q12. At the family reunion, cousins who -------------------------------------in a very long time will finally get the chance to.
 have not seen each other
 have not been seen each other
 had not been seen each other
 have not saw each other
 None of the above
Solution:
‘have not seen each other’ is both grammatically and contextually correct here.

Q13. The blessing of the bread and wine ----------------------for ordained church leaders. 
 is a rite reserved
 is an rite reserved
 was a rite reserve
 is a rite reserve is
 None of the above
Solution:
‘is a rite reserved’ is both grammatically and contextually correct here.

Q14. Under in vitro conditions, Nilavembu Kudineer (a Siddha medicine) was found to provide protection against chikungunya virus -------------------------as a treatment during acute phase of dengue infection.
 while it were effective
 while it were effect
 while its was effective
 while it was effective
 None of the above
Solution:
‘while it was effective’ is both grammatically and contextually correct here. Since the subject is singular here, we will use ‘was’ and not ‘were’.

Q15. The Tamil Nadu government had distributed Nilavembu Kudineer concoction to treat people infected with dengue during -------------------------------------2017.
 the outbreak in late
 the outbreak into late
 that outbreak in late
 those outbreak in late
 None of the above
Solution:
‘the outbreak in late’ is both grammatically and contextually correct here.

Banking Questions (Budget Based) for NIACL AO Main | 04th February 2019

By With No comments:
Q1. Interim Budget 2019-20 was presented in Parliament on 01st February 2019 by the Union Minister for Finance, Corporate Affairs, Railways & Coal-
 Suresh Prabhu
 Piyush Goyal
 Arun Jaitley
 Giriraj Singh
 Jayant Sinha
Solution:
Interim Budget 2019-20 was presented in Parliament today by the Union Minister for Finance, Corporate Affairs, Railways & Coal, Shri Piyush Goyal. Besides having a major Scheme for the farmers, it provides tax sops and sets the Developmental Agenda for the years to come.

Q2. Union government’s new scheme “Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN)” which will extend direct income support at the rate of Rs _____________ per year to farmers, who own cultivable land up to 2 hectares.
 Rs 16,000
 Rs 4,000
 Rs 10,000
 Rs 12,000
 Rs 6,000
Solution:
The Narendra Modi-led NDA government’s new scheme “Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN)” which will extend direct income support at the rate of Rs 6,000 per year to farmers, who own cultivable land up to two hectares, was met with criticism. Finance Minister Piyush Goyal announced the scheme while presenting the budget.
 
Q3. Union Government is launching a historic programme PM-KISAN with an outlay of Rs _______________ crore for the FY 2019-20 and Rs _______________ crore in the Revised Estimates of FY 2018-19.
 Rs.75,000 crore and Rs.20,000 crore
 Rs.25,000 crore and Rs.10,000 crore
 Rs.35,000 crore and Rs.30,000 crore
 Rs.45,000 crore and Rs.50,000 crore
 Rs.55,000 crore and Rs.40,000 crore
Solution:
While presenting the Interim Budget 2019-20, the Union Minister for Finance, Corporate Affairs, Railways & Coal, Shri Piyush Goyal stated that our Government is launching a historic programme PM-KISAN with an outlay of Rs.75,000 crore for the FY 2019-20 and Rs.20,000 crore in the Revised Estimates of FY 2018-19.

Q4. Under the PM-KISAN Government of India funded Scheme, Rs ___________________ each will be transferred to the bank accounts of around 12 crore Small and Marginal farmer families, in three equal installments.
 Rs.4,000
 Rs.8,000
 Rs.2,000
 Rs.6,000
 Rs.1,000
Solution:
Under PM-KISAN Government of India funded Scheme, Rs.2,000 each will be transferred to the bank accounts of around 12 crore Small and Marginal farmer families, in three equal installments. This programme would be made effective from 1st December 2018 and the first installment for the period upto31st March 2019 would be paid during this year itself, Shri Piyush Goyal said.

Q5. How much amount has been announced for Rashtriya Gokul Mission for the current year?
 Rs.1250 crore
 Rs.100 crore
 Rs.500 crore
 Rs.750 crore
 Rs.1000 crore
Solution:
Allocation of Rs.750 crore for Rashtriya Gokul Mission has been announced for the current year itself. Setting up of "Rashtriya Kamdhenu Aayog" to upscale sustainable genetic upgradation of cow resources and to enhance production and productivity of cows has also been announced. The Aayog will also look after effective implementation of laws and welfare schemes for cow.

Q6. Which scheme has announced in Interim Budget 2019-20 to provide pensionary benefits to at least 10 crore labourers and workers in the unorganised sector?
 Integrated Child Development Scheme
 Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan
 Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi
 Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
 National Programme on Artificial Intelligence
Solution:
To provide pensionary benefits to at least 10 crore labourers and workers in the unorganised sector a new Scheme called 'Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan' is announced.

Q7. How much crore has been allocated for Pradhan Mantri Shram Yogi Mandhan scheme in Interim Budget 2019-20?
 Rs.1000 crore
 Rs.1500 crore
 Rs.100 crore
 Rs.750 crore
 Rs.500 crore
Solution:
To provide pensionary benefits to at least 10 crore labourers and workers in the unorganised sector a new Scheme called 'Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan' is announced. The Finance Minister said that within next five years it would be one of the largest pension schemes of the world. A sum of Rs.500 crore has been allocated for the Scheme. Additional funds will be provided as needed, Shri Goyal added. The scheme will also be implemented from the current year, he said.

Q8. Individual taxpayers having taxable annual income up to Rs _______________ will not be required to pay any income tax.
 Rs.5 lakhs
 Rs.3 lakhs
 Rs.7 lakhs
 Rs.4 lakhs
 Rs.6 lakhs
Solution:
Individual taxpayers having taxable annual income up to Rs.5 lakhs will not be required to pay any income tax.

Q9. The Finance Minister stated that persons having gross income up to Rs. _________________ lakhs are not required to pay any income tax if they make investments in provident funds, specified savings and insurance etc.
 Rs. 8.50 lakhs
 Rs. 4.50 lakhs
 Rs. 5.50 lakhs
 Rs. 6.50 lakhs
 Rs. 7.50 lakhs
Solution:
Individual taxpayers having taxable annual income up to Rs.5 lakhs will not be required to pay any income tax. The Finance Minister said that persons having gross income up to Rs. 6.50 lakhs are not required to pay any income tax if they make investments in provident funds, specified savings and insurance etc.

Q10. Additional deductions such as interest on home loan up to _______________________, interest on education loans, National Pension Scheme contributions, medical insurance and medical expenditure on senior citizens etc, are also provided for in the Interim Budget 2019-20.
 Rs. 4 lakh
 Rs. 5 lakh
 Rs. 2 lakh
 Rs. 1 lakh
 Rs. 3 lakh
Solution:
Additional deductions such as interest on home loan up to Rs. 2 lakh, interest on education loans, National Pension Scheme contributions, medical insurance and medical expenditure on senior citizens etc, are also provided for in the Interim Budget 2019-20. Thus tax benefit of Rs. 18,500 crore is proposed to be provided to an estimated 3 crore middle class and small taxpayers comprising self employed, small business, small traders, salary earners, pensioners and senior citizens.

Q11. How much amount will be Standard Deduction for salaried persons now?
 Rs.70,000
 Rs.90,000
 Rs.30,000
 Rs.40,000
 Rs.50,000
Solution:
For salaried persons, Standard Deduction is being raised from the current Rs.40,000 to Rs.50,000. This will provide additional tax benefit of Rs. 4,700 crore to more than 3 crore salary earners and pensioners.

Q12. TDS threshold on interest earned on bank/post office deposits is being raised from Rs. 10,000 to -------- ?
 Rs.70,000
 Rs.90,000
 Rs.30,000
 Rs.40,000
 Rs.50,000
Solution:
TDS threshold on interest earned on bank/post office deposits is being raised from Rs. 10,000 to Rs.40,000.

Q13. TDS threshold for deduction of tax on rent is proposed to be increased from Rs. 1,80,000 to ___________________ for providing relief to small taxpayers.
 Rs.2,00,000
 Rs.3,40,000
 Rs.2,40,000
 Rs.2,60,000
 Rs.3,00,000
Solution:
TDS threshold for deduction of tax on rent is proposed to be increased from Rs. 1,80,000 to Rs.2,40,000 for providing relief to small taxpayers.

Q14. The Finance Minister stated that the Government has been successful in bringing down average inflation to ________________ over last five years.
 4.2%
 4.6%
 4.0%
 4.8%
 5.2%
Solution:
The Finance Minister said that the Government has been successful in bringing down average inflation to 4.6% over last five years, which is lower than the inflation during the tenure of any other Government.

Q15. The fiscal deficit has been brought down to ___________________ in 2018-19 RE.
 3.4%
 3.2%
 3.0%
 3.6%
 3.8%
Solution:
The fiscal deficit has been brought down to 3.4% in 2018-19 RE from the high of almost 6% seven years ago, the Finance Minister mentioned.
 

Today Govt Job Updates

Banking

Reasoning

Education wise jobs