Government
Jobs
Apply

Today Updates

Thursday, 22 March 2018

How to Prepare for Quantitative Aptitude for Upcoming Bank Exams?

By With No comments:
Today’s time is an era of tough competition. You need to be both smart as well as intelligent to stay ahead in the competition. In an exam it is not important to solve all the questions, what is important is, how smartly we select the questions and solve them accurately in a limited span of time. Quantitative aptitude is a very important section to crack various government exams. Many students fear this section as it involves a lot of tricky questions and time-consuming calculations.

Quantitative aptitude basically tests your brain power. Quantitative aptitude consists of easy, moderate and difficult level of questions. The basic need is that you must know how to differentiate between tough and easy questions and which ones to attempt first. You need to be very careful about question selection in this section.

Quantitative aptitude consists of many topics and questions are framed on all of them. You need to follow a proper strategy to attempt maximum questions, with great accuracy in the given span of time.

Strategy and Approach:
Concentrate on four main topics first.
Simplification\Approximation: Questions from this topic are quite simple and can be solved easily with the right approach. These questions are mostly calculative and if your calculation is strong you can crack this section very well. In fact, this calculation helps you on various other topics. 
Number series: These questions are bit tricky but if you have practiced a good number of questions on this topic then you can solve these questions in less time.solving maximum questions on this topic
Data interpretation: Mostly, you have two questions on DI based on bar graphs or pie charts or tabular etc. mostly, three questions from the 5 questions of DI are easy to solve and can be handled easily. Sometimes, they can get bit calculative and for that, you must learn tables to speed up your calculations.
Quadratic equations\Inequalities: Questions asked on this topic are not very difficult. And if you know the concepts then you can solve these questions easily.

Next comes the scoring chapters. Average, Percentages, Profit and Loss, Interest, Ratio and Proportion. These chapters are mostly formula based and can be solved if you have practiced them properly. Practice these questions daily and try to solve them with complete accuracy. Sometimes questions in DI are also based on these topics so do not skip any of these as they are very important.

Now, a question arises that can we skip arithmetic word problems to achieve sufficient marks to clear the cutoff? The answer to this question is NO. These days arithmetic word problems have become a major part of bank exams. There are some tricky questions from certain topics. Those topics are Permutations & Combinations, Probability, Time, Speed & Distance (including Boat & Stream) Algebra, Time & Work (including Pipes & Cisterns) – Mensuration & Geometry, Mixtures & Allegations. But it is not necessary to cover them all because one cannot solve all the word problems in the exam. Its not about being jack of all trades, but master of none. You must choose the topics you are good at and then go for attempting those questions.  You must practice these topics well and  Practice daily with good accuracy.

For this section, speed and accuracy is a must. You should learn tables at least up to 30 and squares of numbers till 50 and cubes till 20. After clearing all basic concepts from all chapters, start with the test series. you can also practice from our test series as it will make you aware of the pattern and the type of questions asked in various exams. You will analyze your strong and weak points and then you can work upon them to increase your potential. So start practicing from now and get your seat in the government job.

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 22nd March

By With No comments:
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 22nd March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Ministry of Chemicals & Fertilizers had recently announced that the Government has approved the setting up of a Plastic Park in ______________.
(a) Palama District
(b) Garhwa District
(c) Latehar District
(d) Deoghar District
(e) Hazaribagh District

S1. Ans.(d)
Sol. Union Minister for Chemicals & Fertilizers and Parliamentary Affairs, Mr. Ananthkumar announced that the Government of India has approved the setting up of a Plastic Park in Deoghar District, Jharkhand. The project would be set up at a cost of Rs. 120 crores in an area of 150 acres.

Q2. Name the lender with which India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC) has recently signed a pact to offer mortgage guarantee scheme for prospective non-salaried and self-employed home loan customers.
(a) HDFC Bank
(b) SBI
(c) Allahabad Bank
(d) IDBI Bank
(e) Axis Bank

S2. Ans.(b)

Sol. India's largest lender SBI and India Mortgage Guarantee Corporation (IMGC) signed a pact to offer mortgage guarantee scheme for prospective non-salaried and self-employed home loan customers.

Q3. General Bipin Rawat, Chief of the Army Staff had recently released a book on Paramveer Chakra Awardees named _______________.
(a) Shauryakarta
(b) Param Shaurya
(c) Veer Kahaniya
(d) Bharat Ke Veer
(e) Paramveer Parwane

S3. Ans.(e)
Sol. General Bipin Rawat, Chief of the Army Staff released a book on Paramveer Chakra Awardees - ‘Paramveer Parwane’. The book illustrates the bravery of Paramveer Chakra Awardees from 1947 to 1965. The book is written by Dr Prabhakiran Jain and is published by Medha Books.

Q4. In which of the following city, the 106th edition of the Indian Science Congress will be held in January 2019?
(a) New Delhi
(b) Varanasi
(c) Bhopal
(d) Bengaluru
(e) Pune

S4. Ans.(c)
Sol. General President-elect of Indian Science Congress Manoj Kumar Chakrabarti announced that the 106th edition of the Indian Science Congress will be held in January 2019 at Barkatullah University Bhopal, Madhya Pradesh.

Q5. With which of the following city, India has signed a double taxation avoidance agreement (DTAA) that seeks to improve transparency in tax matters and help curb tax evasion and avoidance?
(a) Hong Kong
(b) Beijing
(c) Shanghai
(d) Tokyo
(e) Jakarta

S5. Ans.(a)
Sol. India and Hong Kong signed a double taxation avoidance agreement (DTAA) that seeks to improve transparency in tax matters and help curb tax evasion and avoidance.

Q6. Name the President of Myanmar who had recently stepped down after staying two years in the position.
(a) Ne Win
(b) Htin Kyaw
(c) Khin Kyi
(d) Maung Maung
(e) Sein Lwin

S6. Ans.(b)
Sol. Myanmar's President and Aung San Suu Kyi's right-hand man Htin Kyaw stepped down after two years in the position.

Q7. The Ministry of Mines has organized the 3rd National Conclave on Mines & Minerals in _______________.
(a) Pune
(b) Bengaluru
(c) Chandigarh
(d) New Delhi
(e) Guwahati

S7. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Mines has organized the 3rd National Conclave on Mines & Minerals in New Delhi. The event was inaugurated by the Minister of Mines, Narendra Singh Tomar. Federation of Indian Mineral Industries (FIMI) has agreed to partner in the event. A portal on Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojna (PMKKKY) scheme was also launched on the occasion.

Q8. In which of the following city, the first G20 meeting of finance ministers and central bank governors had begun?
(a) Geneva
(b) Paris
(c) Buenos Aires
(d) Manila
(e) New Delhi

S8. Ans.(c)
Sol. The first G20 meeting of finance ministers and central bank governors began in Buenos Aires, Argentina with the presence of 57 delegations from countries and institutions.

Q9. The Donald Trump administration banned all use by Americans of Venezuelan cryptocurrency, saying that its introduction is intended to skirt U.S. sanctions. What is the name of that cryptocurrency?
(a) Petro
(b) Bithex
(c) Dash
(d) Zcash
(e) ZCoin

S9. Ans.(a)
Sol. The Donald Trump administration banned all use by Americans of Venezuelan cryptocurrency (Petro), saying that its introduction is intended to skirt U.S. sanctions.

Q10. General Insurance Corporation has decided to start its operations at the Lloyd’s office in ____________ from April 2018.
(a) Paris
(b) New York
(c) Budapest
(d) Manhattan
(e) London

S10. Ans.(e)
Sol. General Insurance Corporation is going to start operations at the Lloyd’s London office in April  2018 thereby increasing its share of international business. This will also facilitate Indian becoming a regional reinsurance center.

Q11. ________________ has been re-elected as the Vice-President of Nepal for the second term unopposed.
(a) Girija Prasad Koirala
(b) Nanda Bahadur Pun
(c) Bahadur Shah
(d) Ganesh Man Singh
(e) Krishna Prasad Bhattarai

S11. Ans.(b)
Sol. Nanda Bahadur Pun has been re-elected as the Vice-President of Nepal for the second term unopposed. Pun has filed candidacy for the post of the Vice President and his candidacy remained unopposed as no candidate came forward to contest with him for the post.

Q12. Bihar Governor Satya Pal Malik has recently got the additional charge of Odisha Governor. He has replaced _____________.
(a) Kesri Nath Tripathi
(b) Banwarilal Purohit
(c) Jagdish Mukhi
(d) S C Jamir
(e) P B Acharya

S12. Ans.(d)
Sol. Bihar Governor Satya Pal Malik will discharge the functions of Odisha Governor in addition to his own duties till regular arrangements are made. Odisha Governor SC Jamir completed his tenure.

Q13. The World Water Day is observed on _____________ every year, to raise awareness about the importance of water.
(a) 25 March
(b) 22 March
(c) 28 March
(d) 31 March
(e) 15 March

S13. Ans.(b)

Sol. The World Water Day is observed on 22 March every year, to raise awareness about the importance of water. The theme this year is, ‘Nature for Water’ – exploring nature-based solutions to the water challenges the world faces in the 21st century.

Q14. What is the capital of Argentina?
(a) Manama
(b) Baku
(c) Buenos Aires
(d) Manila
(e) Palestine

S14. Ans.(c)
Sol. The capital of Argentina is Buenos Aires and its currency is Argentine peso.

Q15. The theme World Water Day 2018 is ___________________.
(a) Water is Life
(b) Save Water, Save Earth
(c) Answer is Nature
(d) Nature for Water
(e) None of the given theme is true

S15. Ans.(d)
Sol. The World Water Day is observed on 22 March every year, to raise awareness about the importance of water. The theme this year is, ‘Nature for Water’ – exploring nature-based solutions to the water challenges the world faces in the 21st century.

Reasoning Questions for SBI Clerk Prelims Exam 2018

By With No comments:
Reasoning Questions for SBI Clerk Prelims Exam 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the indiangovernmentjob.in Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Directions (1-5): Study the following information and answer the questions given below: 
There are seven lectures of different subjects viz. Maths, Science, History, English, Sanskrit, Arts and Economics which have to be delivered in a week starting from Monday to Sunday (Of the same week). Only one lectures will be delivered on each day.
History lectures will be delivered before Thursday. Only three lectures will be delivered between the History and Maths lectures. Only two lectures will be delivered between Maths and English lectures. Only one lectures will be delivered between English and Science lectures. Only two lectures will be delivered between Science and Arts lectures. Only two lectures will be delivered between Arts and Economics lectures.

Q1. Sanskrit lecture will be delivered on which of the following days?
(a) Friday 
(b) Sunday
(c) Monday
(d) Tuesday
(e)Wednesday

Q2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which of the following does not belong to that group?
(a)Monday- English
(b) Tuesday- Art
( c) Friday- English
(d) Thursday- Math
(e)Wednesday- Sanskrit

Q3. Which of the following lectures is to be delivered on Sunday?
(a) History
(b) English
(c )Art
(d) Economics
(e) None is true.

Q4. English lecture will be delivered on which of the following days? 
(a) Friday 
(b) Sunday
(c) Monday
(d) Tuesday
(e)Wednesday

Q5. How many lectures will be delivered after the Economics lectures?
(a) No one.
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) One.

Solution (1-5):

S1. Ans.(a)
Sol.  

S2. Ans.(c)
Sol.  

S3. Ans.(d)
Sol. 

S4. Ans.(e)
Sol. 

S5. Ans.(a)
Sol. 

Directions (6-10): Study the following questions and answering the questions referring to the word sequence given below:

TCB  YUQ    IFL    BND    DNU    ACT

Q6.When first and second letter of each word is interchanged, then how many meaning full word will be formed ?
(a) Three 
(b) Two 
(c ) One 
(d) Five 
(e ) None of these

Q7.If each Consonant is changed to its previous letter in the alphabetical series and each vowel is changed to its next letter in the alphabetical series, then How many words contain at at least one vowel?
(a) None 
(b) One 
(c) Two 
(d) Three 
(e) None of these

Q8. If words are arranged according to the alphabetical series from left to right, which word is third from the right end?
(a) BND
(b) DNU
(c) WOC
(d) IFL
(e) YUQ

Q9. If each letter in each word is arranged according to the alphabetical series from left to right, and then first and second letter are interchanged in each word then how many meaningful word will be formed?
(a) One 
(b) Two 
(c) None 
(d) More than three
(e) None of these

Q10. If last letter of each given word is changed to its previous letter and then first and last letter of each word are interchanged then how many meaningful words would be formed?
(a) One 
(b) Two 
(c) None 
(d) More than three
(e) None of these

Solution(6-10):

S6.Ans.(c)
Sol. CAT

S7.Ans.(d)
Sol. Three

S8.Ans.(d)
Sol. TCB    YUQ   IFL      BND   DNU   ACT
        ACT   BND DNU   IFL    TCB   YUQ

S9.Ans.(a)
Sol. TCB    YUQ   IFL      BND   DNU   ACT
         CBT   UQY   IFL      DBN    NDU   CAT

S10.Ans.(a)
Sol

Q11. How many such pairs of letters are there in the meaning full word “LUCKNOW” each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet? 
(a) none
(b) two 
(c) three
(d) one
(e) more than three

S11.Ans.(d)
Sol.
Q12. What should come in place of question mark(?) in the following series? 
AZ  BY    CX   DW   EV ?
(a) FS 
(b) HS
(c) ST
(d) FU
(e) FT

S12.Ans.(d)
Sol. FU

Directions (13-15): Study the following information and answer the question given.
Six members of a family A, B, C, D, E and F are enjoying in a garden; B is the son of C but C is not the mother of B. A and C are a married couple. E is the brother of C. D is the daughter of A. F is the brother of B.

Q13.How many children does A have?
(a) 1 
(b) 2 
(c) 3 
(d) 4 
(e) None of these

Q14.Who is the wife of E?
(a) A 
(b) F 
(c) B 
(d) D 
(e) None of these

Q15.Which of the following is a pair of female?
(a) AE 
(b) BD 
(c) DF 
(d) AD 
(e) None of these

Solutions (13-15):

S13.Ans. (c) 
Sol. A have 3 children i.e. F, B, D.

S14.Ans. (e) 
Sol.

S15.Ans. (d)
Sol. Only A and D are females.

Today Govt Job Updates

Banking

Reasoning

Education wise jobs