Government
Jobs
Apply

Today Updates

Wednesday, 14 March 2018

Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 14th March 2018

By With No comments:
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 14th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. PM Narendra Modi laid the foundation stone of various development projects worth over _____________ in Varanasi.
(a) Rs. 100 crores
(b) Rs. 500 crores
(c) Rs. 2000 crores
(d) Rs. 800 crores
(e) Rs. 1000 crores

S1. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched a number of schemes for the poor in Varanasi and emphasized on harnessing solar energy for cooking. PM Modi laid the foundation stone of various development projects worth over Rs. 800 crores in Varanasi.

Q2. India has announced a new Line of Credit of _____________ for defense procurement by Mauritius as the two sides signed many agreements on the second day of President Ram Nath Kovind's visit.
(a) USD 100 million
(b) USD 1500 million
(c) USD 2000 million
(d) USD 5000 million
(e) USD 1 million

S2. Ans.(a)
Sol. India has announced a new Line of Credit of USD 100 million for defense procurement by Mauritius as the two sides signed many agreements on the second day of President Ram Nath Kovind's visit.

Q3. Who is the present Prime Minister of Mauritius?
(a) Lee Hsien Loong
(b) Ameenah Gurib-Fakim
(c) Pravind Jugnauth
(d) Halimah Yacob
(e) Navin Ramgoolam

S3. Ans.(c)
Sol. Pravind Jugnauth is the present Prime Minister of Mauritius.

Q4. The Centre has constituted a three-member ___________ Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water.
(a) Indravati River
(b) Budhabalanga River
(c) Subarnarekha River
(d) Brahmani River
(e) Mahanadi River

S4. Ans.(e)
Sol. The Centre has constituted a three-member Mahanadi Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water. Supreme Court Judge AM Khanwilkar will be the Chairman of the tribunal, with Justice Ravi Ranjan of the Patna High Court and Justice Indermeet Kaur Kochhar of the Delhi High Court being the other two members.

Q5. The country’s largest lender, SBI has slashed charges for non-maintenance of AMB in savings accounts by nearly 75 percent. AMB stands for-
(a) Average Monthly Bill
(b) Average Monthly Balance
(c) Average Minimum Balance
(d) Annually Monthly Balance
(e) Average Maximum Balance

S5. Ans.(b)
Sol. The country’s largest lender, SBI has slashed charges for non-maintenance of Average Monthly Balance (AMB) in savings accounts by nearly 75 percent. The revised charges will be effective from April 01, 2018 and will benefit over 25 crore customers.

Q6. Which Bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) customers in a completely online and paperless manner recently?
(a) State Bank of India
(b) ICICI Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Axis Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S6. Ans.(b)
Sol. ICICI Bank has launched instant overdraft ‘InstaOD’ facility for MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) customers in a completely online and paperless manner. Customers can get overdraft facility up to Rs 15 lakh for a year anytime, anywhere using the bank’s Internet and mobile banking app.

Q7. Who is the chairman the three-member Water Disputes Tribunal constituted by center to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing a river's water.
(a) Vaibhav Rao
(b) Ashish Patil
(c) Indermeet Kaur
(d) AM Khanwilkar
(e) Ravi Ranjan

S7. Ans.(d)
Sol. The Centre has constituted a three-member Mahanadi Water Disputes Tribunal to adjudicate the dispute between Odisha and Chhattisgarh over sharing the river's water. Supreme Court Judge AM Khanwilkar will be the Chairman of the tribunal, with Justice Ravi Ranjan of the Patna High Court and Justice Indermeet Kaur Kochhar of the Delhi High Court being the other two members.

Q8. The government has decided to institute an award for carrying out best investigation of crime for promoting high professional standards among police forces. Based on the average crime data for the last three years, a total of ________ medals will be awarded every year.
(a) 101 medals
(b) 25 medals
(c) 137 medals
(d) 162 medals
(e) 58 medals

S8. Ans.(d)
Sol. The government has decided to institute an award for carrying out best investigation of crime for promoting high professional standards among police forces. The award - Union Home Minister's Medal for Excellence in Police Investigation - will be given to the best investigators of police forces of States, Union Territories and central investigating agencies. Based on the average crime data for the last three years, a total of 162 medals will be awarded every year. Out of these, 137 will be for the states and Union territories and 25 for the central investigating agencies - National Investigation Agency, CBI and Narcotics Control Bureau.

Q9. The _____________ Parliament has approved the anti-defection bill with retrospective effect amidst the boycott by opposition MPs.
(a) Pakistan
(b) South Africa
(c) Japan
(d) Singapore
(e) Maldives

S9. Ans.(e)
Sol. The Maldives Parliament has approved the anti-defection bill with retrospective effect amidst the boycott by opposition MPs. According to the bill, MPs elected on political party tickets will lose their seat if they leave their party, get expelled, or switch parties.

Q10. Prime Minister Narendra Modi has launched a campaign to eradicate tuberculosis (TB) from India by-
(a) 2035
(b) 2040
(c) 2030
(d) 2020
(e) 2025

S10. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched a campaign to eradicate tuberculosis (TB) from India by 2025, five years ahead of the globally-set deadline.

Q11. Who is the present President of Maldives?
(a) Abdulla Yameen
(b) Khalifa Al Thani
(c) Abdullah bin Nasser
(d) Jassim bin Hamad
(e) Ahmad Al Thani

S11. Ans.(a)
Sol. Abdulla Yameen is present President of Maldives.

Q12. A target has been set to end TB globally by-
(a) 2035
(b) 2040
(c) 2030
(d) 2020
(e) 2025

S12. Ans.(c)
Sol. A target has been set to end TB globally by 2030. Mr. Modi stated that India has targeted to eliminate Tuberculosis by 2025.

Q13. The public sector Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has secured significant orders worth __________ crores rupees after competitive bidding, for supplying Steam Generators for the Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL).
(a) 736 crores
(b) 1031 crores
(c) 5432 crores
(d) 1680 crores
(e) 1832 crores

S13. Ans.(a)
Sol. The public sector Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) has secured significant orders worth 736 crores Rs., after competitive bidding, for supplying Steam Generators for the Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL). The generators will be manufactured at the Tiruchirappalli plant of BHEL and will be installed at the Pressurized Heavy Water Reactor (PHWR), Gorakhpur, Haryana.

Q14. India's tallest national flag was unfurled in Belagavi (also known as Belgaum) in-
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Karnataka
(d) Andhra Pradesh
(e) West Bengal

S14. Ans.(c)
Sol. India's tallest national flag was unfurled in Belagavi (also known as Belgaum) in Karnataka. The event was attended by leaders, schoolchildren, and leaders of Hindu, Muslim, Christian and Sikh institutions at the Kote Kere front. Where size is concerned, this flag in Belgaum beats the one at the India-Pakistan border at Attari in Punjab.

Q15. Name the scientist, who was the brightest star in the firmament of science, whose insights shaped modern cosmology and inspired global audiences in the millions who died at the age of 76.
(a) Eddie Redmayne
(b) Stephen Hawking
(c) Albert Einstein
(d) Elaine Mason
(e) Stephen King

S15. Ans.(b)
Sol. Stephen Hawking, the brightest star in the firmament of science, whose insights shaped modern cosmology and inspired global audiences in the millions, has died at the age of 76. He was a great scientist and an extraordinary man whose work and legacy will live on for many years. His courage and persistence with his brilliance and humour inspired people across the world.

Current Affairs 14th March 2018: Daily GK Update

By With No comments:
National News

1. Home Minister Rajnath Singh Inaugurates Asia-Pacific Regional Conference Of IACP



i. Home Minister Rajnath Singh has inaugurated the two-day Asia-Pacific Regional Conference of the International Association of Chiefs of Police (IACP) in New Delhi.

ii. The theme of the conference is "Challenges to Policing in 2020 - How is Cyber Space shaping our approach to Cybercrime and Terrorism, how do we perform within it and take advantage of it".

2. Telangana, Kay Ventures Tie Up For Apparel Hub


i. The Telangana government is setting up an Rs. 100-crore Apparel Super Hub in Sircilla. It signed a memorandum of understanding with Kay Ventures to roll out the project.

ii. To be set up on 20 acres, the hub will be completed in three phases. The first phase will be taken up with an investment of Rs. 30 crores in a year. While the State government will infuse 90 percent of the phase-1 funds, Kay Ventures and its associates will take care of the balance amount.

International News

3. Saudi Arabia Cabinet Approves Nuclear Power Program National Policy


i. Saudi Arabia's Cabinet has approved the national policy of its atomic energy programme, as the kingdom prepares to award contracts for its first nuclear power plants. The policy insists on limiting nuclear activities to peaceful purposes and calls for enhanced safety measures as well as the use of best practices for radioactive waste management.

ii. Saudi Arabia, the world's top oil exporter, is seeking nuclear power to diversify its energy supply mix in order to free up oil to boost exports.

4. Bidya Devi Bhandari Re-Elected As Nepal President


i. Nepal’s first woman President Bidya Devi Bhandari was re-elected for a second term in office with an overwhelming majority.

ii. Incumbent President Bhandari, the Left alliance’s candidate, was elected with more than a two-thirds majority as she defeated her Nepali Congress (NC) rival Kumari Laxmi Rai in the presidential election.

Static/Current Takeaways Important for Exams-
Prime Minister of Nepal- Khadga Prasad Oli
The currency of Nepal- Nepalese rupee
Kathmandu is the capital city of Nepal
5. Gina Haspel Appointed CIA's First Female Director


i. Gina Haspel, the newly nominated first-ever female director of the Central Intelligence Agency (CIA), is a career intelligence officer with more than 30 years' experience.

ii. Ms. Haspel, 61, has extensive overseas experience and has served as chief of the station on several postings. Her leadership positions in Washington include deputy director of the National Clandestine Service - the CIA agency that co-ordinates clandestine operations - and chief of staff for the director of the National Clandestine Service.

Static/Current Takeaways Important for Exams-
The Central Intelligence Agency is a civilian foreign intelligence service of the United States federal government.
CIA founded on 18th September 1947.
Obituaries

6. Scientist Stephen Hawking Has Died Aged 76


i. Stephen Hawking, the brightest star in the firmament of science, whose insights shaped modern cosmology and inspired global audiences in the millions, has died at the age of 76.

ii. He was a great scientist and an extraordinary man whose work and legacy will live on for many years. His courage and persistence with his brilliance and humor inspired people across the world.

7. Actor Narendra Jha Passes Away At 55 After Heart Attack


i. Hindi film actor Narendra Jha, seen in films like Haider and Raees, died due to a heart attack. He was 55.

ii. Born and brought up in Delhi, Narendra also featured in films like Mohenjo Daro and Kaabil. He worked with iconic filmmakers like Shyam Benegal in the film Netaji Subhas Chandra Bose: The Forgotten Hero.

Miscellaneous

8. Amazon Launches First Debit Card In Mexico E-Commerce Push


i. Amazon.com Inc launched its first-ever debit card in Mexico, part of a push to encourage shoppers without bank accounts to buy online.

ii. Part of the challenge is attracting consumers who are wary of online fraud and do not have access to credit and debit cards. Less than a third of adults in Mexico have credit cards, according to a 2017 government report

Reasoning Questions for IDBI Executive Exam 2018

By With No comments:
Reasoning Questions for IDBI Executive Exam 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Night Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting in a row facing north but not necessary in the same order. No two successive persons are sitting together according to alphabetical order. For Example :A does not sit with B; similarly, B does not sit with C and so on.
They also like different professions like Lawyer, Chemist, Geologist, Pharmacist, Engineer, Architect, Psychologist, and Dentist but not necessary in the same order. Either D or B sits at the extreme end of the row. A likes Dentist and sits second from the left end of the row. D sits third to left of one who likes Psychologist. B sits third to left of G, who likes Architect. G does not sit the extreme end of the line. The one who likes Engineer sits second to left of F. E does not sit any of the extreme end of the line. One of the immediate neighbors of B likes Pharmacist. F does not like Pharmacist. The one who likes Geologist sits second to right of one who likes Lawyer.

Q1. Which of the following student is sitting third to the right of one who likes Pharmacist?
(a) E
(b) G
(c) C
(d) B
(e) F

Q2. How many students sit between D and E?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) More than three
(e) None of these

Q3. D likes which of the following professions?
(a) Engineer
(b) Geologist
(c) Lawyer
(d) Pharmacist
(e) None of these

Q4. Who among following sits immediate left of B?
(a) A
(b) The one who likes Geologist
(c) H
(d) The one who likes Architect.
(e) F

Q5. Who among following likes Pharmacist?
(a) D
(b) A
(c) F
(d) B
(e) H

Solutions (1-5):

S1. Ans. (c)
Sol.

S2. Ans. (d)
Sol.

S3. Ans. (a)
Sol.

S4. Ans. (e)
Sol.

S5. Ans. (e)
Sol.

Directions (6-10): Study the following information to answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers and all are arranged as per some logic based on the value of the number.)
Input: tend 54 court 61 to 71 late 41 grip 24
Step I: 41 54 court 61 to 71 late grip 24 tend
Step II: 24 41 54 court 61 to 71 grip tend late
Step III: 61 24 41 54 court 71 grip tend late to
Step IV: 71 61 24 41 54 court tend late to grip
Step V: 54 71 61 24 41 tend late to grip court
Step V is the last step of the arrangement the above input.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate steps for the given input.
Input: our 18 has 71 been 51 no 41 interest 25

Q6. In which step the elements ’71 interest been’ found in the same order?
(a) Step III
(b) Step V
(c) Step I 
(d) Step II 
(e) None of these 

Q7. Which element is exactly between “41” and “interest” in Step IV?
(a) 18
(b) our
(c) 51
(d) has
(e) None of these

Q8. In step II, which of the following element would be at 2nd to right of 4th from left position?
(a) has 
(b) 71 
(c) interest
(d) 25
(e) None of these

Q9. How many steps are required to complete the above arrangements?
(a) four
(b) five
(c) six
(d) seven
(e) None of these

Q10. Which of the following is Step III after arrangement?
(a) 25 51 41 18 has 71 interest been no our
(b) 25 51 41 18 has 71 interest been our no 
(c) 51 25 41 18 has 71 interest been no our
(d) 25 41 51 18 has 71 interest been no our
(e) None of these

Solution (6-10): Students let us understand the Logic behind this Question and let’s understand how to solve it.
For words → Word are arranged according to last letter of each word. So, we have to see the last letter of each word. In the given input series last letter of given words are- R, S, N, O and T. And then each last letter is arranged in alphabetical order(according to English dictionary) from right to left. In given input series N is least among all last letters so word “been” is arranged first.

For numbers→ for the number arrangement we have to add the digits of given number. And then each sum is arranged in ascending order from left to right.
  Input:   our 18 has 71 been 51 no 41 interest 25
  Step I:   41 our 18 has 71 51 no interest 25 been 
 Step II:  51 41 our 18 has 71 interest 25 been no
Step III:  25 51 41 18 has 71 interest been no our
Step IV:  71 25 51 41 18 interest been no our has
 Step V:  18 71 25 51 41 been no our has interest  

S6. Ans.(a)
Sol. 

S7. Ans.(a)
Sol. 

S8. Ans.(b)
Sol.

S9. Ans.(b)
Sol. 
S10. Ans.(a)
Sol. 

Directions (11-13): In the following questions, the symbols $, *, %, # and @ are used with the following meaning as illustrated below.
‘P % Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P $ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P * Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
Now, in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the four conclusions I, II, III and IV given below them is/are definitely true and give your answer.

Q11. Statements: R * T, T $ M, M % K, K @ V
Conclusions:
I. V $ M
II. V $ T
III. M % R
IV. K $ R
(a) I and II are true
(b) I and III are true
(c) II and IV are true
(d) I, III and IV are true
(e) None of these

Q12. Statements: H $ J, J # N, N @ R, R $ W
Conclusions:
I. W % N
II. W % H
III. R # J
IV. R $ J
(a) Only I is true
(b) Only II is true
(c) Only III is true
(d) Only IV is true
(e) Either III or IV is true

Q13. Statements: B @ D, D $ F, F % M, M * N
Conclusions:
I. B % F
II. M $ D
III. N * F
IV. N $ F
(a) None is true
(b) Either III or IV 
(c) Only II is true
(d) Only III is true
(e) Only IV is true

Solution (11-13):

S11. Ans.(b)
Sol.
I. V $ M(True)
II. V $ T(Not True)
III. M % R(True)
IV. K $ R(Not True)

S12. Ans.(e)
Sol.
I. W % N(Not True)
II. W % H(Not True)
III. R # J(Not True)
IV. R $ J(Not True)

S13. Ans.(a)
Sol.
I. B % F(Not True)
II. M $ D(Not True)
III. N * F(Not True)
IV. N $ F(Not True)

Directions (14-15): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II .An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumption and decide which of the assumption is implicit in the statement.
Give answer
(a) If only assumption I is implicit
(b) If only assumption II is implicit
(c) If either I or II is implicit
(d) If neither I nor II is implicit
(e) If both I and II are implicit

Q14. Statement: “If the Indian men play to potential, they have a good chance to win the World Cup .” –The coach of Indian Hockey team.
Assumptions
I. Indian men have the potential to win the trophy.
II. Indian men have the potential but they do not want to perform good.

Q15. Statements: Unemployment has increased inspite of the Indian economy growing well.
Assumptions
I. Economic growth is supposed to create more job opportunities.
II. There are certain factors other than economic growth which influence employment.

Solution(14-15):

S14. Ans.(a)
Sol. Assumption I is implicit because the coach has given that statement because India men have potential to win the World Cup. Assumption II is not implicit because if one has a potential then one always wants to perform good. 

S15. Ans.(e)
Sol. Both the assumptions are implicit because economic growth is supposed to create more job opportunities. If unemployment is increased inspite of economic growth then it means that there are certain other factors which influence employment.

Today Govt Job Updates

Banking

Reasoning

Education wise jobs