Government
Jobs
Apply

Today Updates

Friday, 16 March 2018

Reasoning Questions for SBI Clerk Prelims Exam 2018 | 16th March

By With No comments:
Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the http://www.indiangovernmentjob.in/  Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Seven persons L, M, N, O, P, Q and R like different flower viz. Rose, Lily, Holly, Jasmine, Daisy, Poppy and Ivy but not necessarily in the same order. They all belongs to different cities of France viz. Nantes, Lyon, Marseille, Toulouse, Nice, Strasbourg and Lille but not necessarily in the same order.
O does not like Rose flower. P does not belong from Nice and Toulouse. P does not like Daisy flower. R does not like Daisy and Poppy flower. M is not from Lille. Neither O nor Q likes Poppy flower.The one who belongs to Strasbourg and Lyon does not like Poppy flower. L is not from Lyon. The one who belongs to Lyon does not like Rose and Holly flower. O belongs to Nantes.The one who belongs to Toulouse likes Jasmine flower. Q belongs to Marseille. The one who belongs to Lille likes Daisy flower.L likes Ivy flower.

Q1.P likes which flower? 
(a) Poppy
(b) Ivy
(c) Lily
(d) Holly
(e) None of these

Q2. Who among following belongs to Toulouse ? 
(a) P
(b) L 
(c) O
(d) M
(e) R

Q3.L belongs from which city? 
(a) Marseille
(b) Nantes
(c) Nice
(d) Strasbourg
(e) None of these

Q4.Who among following belongs to Lille? 
(a) R
(b) L 
(c) O
(d) N
(e) Q

Q5. Who among following likes Rose flower ? 
(a) M
(b) N
(c) O
(d) P
(e) Q

Solution(1-5):

S1.Ans.(c)
Sol.

S2.Ans.(e)
Sol.

S3.Ans.(d)
Sol.

S4.Ans.(d)
Sol.

S5.Ans.(e)
Sol.

Directions (6-10): In each of the questions below is given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Q6.Statements: Some green is blue. No blue is red.
Conclusions:
I. Some green is not red. 
II. All green being red is a possibility.
(a) None follows 
(b) Only I follows 
(c) Only II follows 
(d) Either I or II follow
(e) Both I and II follow 

Q7.Statements: All white is pink. All pink is black.
Conclusions:
I. Some black is white.
II. All black being white is a possibility.
(a) None follows 
(b) Only I follows 
(c) Only II follows 
(d) Either I or II follow
(e) Both I and II follow 

Q8.Statements: All water is sun. Some water is moon.
Conclusions:
I. Some sun is not moon.
II. All water being moon is a possibility.
(a) None follows 
(b) Only I follows 
(c) Only II follows 
(d) Either I or II follow
(e) Both I and II follow 

Q9.Statements: Some tree is page. All page is copy.
Conclusions:
I. Some copy is tree.
II. All tree being copy is a possibility.
(a) None follows 
(b) Only I follows 
(c) Only II follows 
(d) Either I or II follow
(e) Both I and II follow 

Q10.Statements: All street is city. No city is park.
Conclusions:
I. No street is park.
II. Some street being park is a possibility.
(a) None follows 
(b) Only I follows 
(c) Only II follows 
(d) Either I or II follow
(e) Both I and II follow 

Solution(6-10):

S6.Ans.(b)
Sol.


S7.Ans.(e)
Sol.


S8.Ans.(c)
Sol.


S9.Ans.(e)
Sol.


S10.Ans.(b)
Sol.


Directions (11-15): These questions are based on the following set of numbers.

693 589 457 391 273

Q11. If ‘2’ is subtracted from the middle digit of each number and then all the digits are arranged in descending order within each number then which of the following number is second highest?
(a) 273
(b) 693
(c) 457
(d) 589
(e) 391

Q12. If in each number, the first and the third digits are interchanged then which number will be the second lowest?
(a) 457
(b) 693
(c) 273
(d) 589
(e) 391

Q13. If the first and the second digits in each number are interchanged, then which number will be the  smallest?
(a) 391
(b) 693
(c) 273
(d) 589
(e) 457

Q14. If all the digits of each number are arranged in ascending order from left to right within that number then what will be the difference between the third digit of second highest number and second digit of lowest number thus formed?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 2
(e) 1

Q15. If in each number first digit is replaced by the third digit, second digit is replaced by the first digit and third digit is replaced by the second digit, then which number will be the third lowest?
(a) 391
(b) 693
(c) 273
(d) 589
(e) 457

Solution (11-15):

S11. Ans. (b)
Sol. 693  589  457   391   273 
        673  569  437   371   253
        763  965   743  731   532

S12. Ans. (c)
Sol. 693  589  457   391   273
        396  985  754   193   372

S13. Ans. (e)
Sol. 693  589  457   391   273
        963  859  547   931   723


S14. Ans. (a)
Sol. 693  589  457   391   273
        369  589  457   139   237
        = 7-3= 4

S15. Ans. (b)
Sol. 693  589  457   391   273
        369  958  745   139   327

Current Affairs Questions for SBI Clerk Exam 2018: 16th March 2018

By With No comments:
The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. World Consumer Rights Day is celebrated globally on _________________.
(a) 10th March
(b) 15th March
(c) 20th March
(d) 25th March
(e) 28th March

S1. Ans.(b)
Sol. World Consumer Rights Day is celebrated globally on 15th March. It is an awareness day and theme for this year's WCRD 2018 is ‘Making Digital Marketplaces Fairer’.

Q2. Germany’s Parliament elected Angela Merkel as chancellor, putting an end to nearly six months of political drift in Europe’s biggest economy. This is her ___________ term.
(a) 6th
(b) 5th
(c) 3rd
(d) 4th
(e) 2nd

S2. Ans.(d)
Sol. Germany’s Parliament elected Angela Merkel for her fourth term as chancellor, putting an end to nearly six months of political drift in Europe’s biggest economy. Lawmakers voted 364-315 to re-elect Merkel, Germany’s leader since 2005, who ran unopposed.

Q3. India and Madagascar have signed an umbrella agreement in the field of _____________.
(a) Science and Technology
(b) Agriculture
(c) Defence
(d) Horticulture
(e) Higher Education

S3. Ans.(c)
Sol. India and Madagascar have signed an umbrella agreement in the field of defence. Under the agreement, both the countries will explore various ways of co-operation in the field of defence. An amended air service agreement was also signed to support efforts towards improving connectivity between the two countries.

Q4. In which of the following country, President Ram Nath Kovind has recently inaugurated World Hindi Secretariat?
(a) Oman
(b) Indonesia
(c) Malaysia
(d) Japan
(e) Mauritius

S4. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated World Hindi Secretariat in Mauritius capital, Port Louis. The Secretariat is fully financed by India and a grant of 33 crore rupees was provided. The land was provided by the Mauritius government.

Q5. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of Department of Fertilizers to continue Urea Subsidy Scheme upto 2019-20 at a total estimated cost of ______________ (approx).
(a) Rs. 1,65,000 crore
(b) Rs. 1,45,000 crore
(c) Rs. 1,25,000 crore
(d) Rs. 1,15,000 crore
(e) Rs. 1,00,000 crore

S5. Ans.(a)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the proposal of Department of Fertilizers to continue Urea Subsidy Scheme upto 2019-20 at a total estimated cost of Rs. 1,64,935 crore and for disbursement of fertilizer subsidy. This decision implies that there will be no increase in price of urea, till 2020.

Q6. The World Happiness Report is a landmark survey of the state of global happiness. Name the country that has topped the World Happiness Report 2018.
(a) Denmark
(b) Finland
(c) Switzerland
(d) Norway
(e) Iceland

S6. Ans.(b)
Sol. The World Happiness Report is a landmark survey of the state of global happiness. The World Happiness Report 2018, ranks 156 countries by their happiness levels, and 117 countries by the happiness of their immigrants. Finland was the happiest country in the list. Burundi in East Africa is the unhappiest place in the world. The study reveals the US has slipped to 18th place, five places down on 2016. India ranks 133rd in the report after Pakistan (75th), China (86th) and Nepal (101st).

Q7. Name the Indian city that came on top in the fifth edition of the Annual Survey of India’s City-Systems (ASICS).
(a) Thiruvananthapuram
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) Pune
(e) New Delhi

S7. Ans.(d)
Sol. Pune came on top in the fifth edition of the Annual Survey of India’s City-Systems (ASICS), edging out Thiruvananthapuram which had topped the previous two editions of the survey. Bengaluru was ranked at the bottom.

Q8. Indian Health Ministry and the Worlds Health Oraganization have signed an agreement to strengthen collaborative work between India and WHO in achieving improved health outcomes. WHO Headquarters in ___________.
(a) Philippines
(b) Geneva
(c) Manila
(d) New York
(e) Paris

S8. Ans.(b)
Sol. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director General of WHO met J.P. Nadda, Union Health and Family Welfare Minister in New Delhi. They have signed an agreement to strengthen collaborative work between India and WHO in achieving improved health outcomes WHO Headquarters in Geneva, Switzerland.

Q9. IATA has signed an MoU with the Ministry of Civil Aviation and the National Aviation University to enhance human resource availability in India's aviation industry. IATA stands for _____________.
(a) International Aero Transport Association
(b) International Air Travel Association
(c) International Aero Travel Association
(d) International Air Transport Association
(e) International Aviation and Transport Association

S9. Ans.(d)
Sol. The International Air Transport Association (IATA) has signed an MoU with the Ministry of Civil Aviation and the National Aviation University to enhance human resource availability in India's aviation industry.

Q10. Name the Institution that was awarded the International Kochon Prize 2017 for encouraging research and development (R&D) efforts towards tuberculosis treatment.
(a) All India Institute of Hygiene and Public Health
(b) Indian Veterinary Research Institute
(c) Indian Council of Medical Research
(d) Matha Ayurveda Eye Hospital
(e) AIIMS, New Delhi

S10. Ans.(c)
Sol. The Indian Council of Medical Research (ICMR) was awarded the International Kochon Prize 2017 for encouraging research and development (R&D) efforts towards tuberculosis treatment.

Q11. The National Crime Records Bureau (NCRB) launched a mobile app called ______________ on the occasion of its 33rd Inception Day.
(a) Samaj Seva
(b) Citizen Services
(c) National Services
(d) Human Services
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(b)
Sol. The National Crime Records Bureau (NCRB) launched a mobile app called ‘Citizen Services’ on the occasion of its 33rd Inception Day.

Q12. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) signed an MoU with __________ to work in partnership for the effective implementation of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 and its allied rules and regulations.
(a) SBI
(b) NABARD
(c) SIDBI
(d) SEBI
(e) RBI

S12. Ans.(e)
Sol. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) signed an MoU with the Reserve Bank of India (RBI) to work in partnership for the effective implementation of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 and its allied rules and regulations. The MoU provides for sharing of information between the RBI and the IBBI, subject to the limitations imposed by the applicable laws.

Q13. What is the ranking of India in the recently released World Happiness Report 2018?
(a) 125th
(b) 120th
(c) 133rd
(d) 112nd
(e) 114th

S13. Ans.(c)
Sol. The World Happiness Report is a landmark survey of the state of global happiness. The World Happiness Report 2018, ranks 156 countries by their happiness levels, and 117 countries by the happiness of their immigrants. Finland was the happienst country in the list. Burundi in East Africa is the unhappiest place in the world. The study reveals the US has slipped to 18th place, five places down on 2016. India ranks 133rd in the report after Pakistan (75th), China (86th) and Nepal (101st).

Q14. The capital of Madagascar is ______________.
(a) Ngazidja
(b) Moroni
(c) Antananarivo
(d) Maputo
(e) Ankara

S14. Ans.(c)
Sol. The capital of Medagascar is Antananarivo. Its currency is Malagasy ariary.

Q15. The theme for World Consumer Rights Day 2018 is ________________.
(a) Moving Towards Digital World
(b) Fair Means of Developing Market
(c) Digitalized market, Developed Market
(d) Making Digital Marketplaces Fairer
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(d)
Sol. World Consumer Rights Day is celebrated globally on 15th March. It is an awareness day and theme for this year's WCRD 2018 is ‘Making Digital Marketplaces Fairer’.

Quantitative Aptitude For IDBI Executive Exam 2018

By With No comments:
Quantitative Aptitude For IDBI Executive Exam 2018

Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

Q1. A person borrows Rs. 5000 for 2 years at 4% per annum simple interest. He immediately lends it to another person at 25/4% per annum for 2 years. Find his gain in the transaction per year. 
(a) Rs. 112.50
(b) Rs. 125
(c) Rs. 150
(d) Rs. 130
(e) Rs. 140

Q2. The compound interest on a sum of money at 5% per annum for 3 years is Rs. 2522. What would be the simple interest on this sum at the same rate and for the same period? 
(a) Rs. 2500
(b) Rs. 2400
(c) Rs. 2450
(d) Rs. 2350
(e) Rs. 2380

Q3. The simple interest on a certain sum of money for 3 years at 8% per annum is half the compound interest on Rs. 8000 for 2 years at 10% per annum. Find the sum on which simple interest is calculated. 
(a) Rs. 3500
(b) Rs. 3800
(c) Rs. 4000
(d) Rs. 3600
(e) Rs. 3200

Q4. A started a work and left after working for 2 days. Then B was called and he finished the work in 9 days. Had A left the work after working for 3 days, B would have finished the remaining work in 6 days. In how many days they will finish the whole work? 
(a) 5 days
(b) 15/4 days
(c) 20/3 days
(d) 14/3 days
(e) 7 days

Q5. A man undertakes to do a certain work in 150 days. He employs 200 men. He finds that only a quarter of the work is done in 50 days. The number of additional men that should be appointed so that the whole work will be finished in time is: 
(a) 75
(b) 100
(c) 125
(d) 50
(e) 110

Solutions (1-5):


Directions (6 – 10): Study the following table carefully to answer the questions that follows. Table shows   number of students studying in different colleges over the years. 

Q6. Number of students in college C in year 2007 is approximately what % of the total number of students in that college from all the years together? 
(a) 17%
(b) 20%
(c) 15%
(d) 28%
(e) 32%

Q7. What is the difference between the average number of students from all the colleges together in year 2006 and 2008? 
(a) 12
(b) 10
(c) 14
(d) 16
(e) 20

Q8. What is the average number of students in all the colleges together in the year 2007? 
(a) 2628
(b) 2640
(c) 2602
(d) 2614
(e) 2460

Q9. What is the respectively ratio of total number of students in college D in the years 2008, and 2010 together to the total number of students in college A from the same years? 
(a) 465 : 343
(b) 508 : 495
(c) 510 : 496
(d) 504 : 485
(e) 405 : 584

Q10. If average age of students in college B in 2006 is 18 years and average age of students in college C is 16 years in the same year then find the difference between sum of ages of all students in these two colleges in year 2006 (in numerical value).
(a) 6540
(b) 6250
(c) 6520
(d) 6450
(e) 6640

Solutions (6-10):


Directions (11-15): Find the missing term in place of question mark (?) in the following number series.

Q11.  7,   30,   66,   117,   186,   ? ,   400
(a) 255
(b) 276
(c) 287
(d) 278
(e) 308

Q12.  4,   9,   17,   36,   ? ,   143,    283  
(a) 72
(b) 70
(c) 68
(d) 141
(e) 69

Q13.  123,   340,   724,   ?,   2186     
(a) 1320
(b) 2184
(c) 1324
(d) 1322
(e) 2190

Q14.  2,   4,   7,   12,   23,   ?  
(a) 56
(b) 67
(c) 43
(d) 148
(e) 76

Q15.  129,   142,   181,   ?,   337,   454  
(a) 324
(b) 298
(c) 272
(d) 220
(e) 246

Solutions (11-15):

Today Govt Job Updates

Banking

Reasoning

Education wise jobs