Government
Jobs
Apply

Today Updates

Friday, 30 March 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 30th March

By With No comments:
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 30th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. ISRO successfully launched the GSLV-F08 carrying the GSAT6A communication satellite from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh. What is the meaning of "G" in GSLV?
(a) Geosynchronous
(b) Geography
(c) General
(d) Genuine
(e) Genius

S1. Ans.(a)
Sol. ISRO successfully launched the GSLV-F08 carrying the GSAT6A communication satellite from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh. GSLV stands for Geosynchronous Satellite Launch Vehicle.

Q2. Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal has inaugurated the first mega food park of the state at Roopangarh village in-
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Rajasthan
(e) Kerala

S2. Ans.(d)
Sol. In Rajasthan, Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal has inaugurated the first mega food park of the state at Roopangarh village near Ajmer. The Food Park is set up at an investment of Rs 113.57 crore and will benefit around 25 thousand farmers in Ajmer and neighboring districts. Center has given the 50 crore rupees subsidy for this project.

Q3. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the continuation of the Credit Guarantee Fund for Education Loans Scheme and continuation and modification of Central Sector Interest Subsidy Scheme with a financial outlay of _________ crore rupees from 2017-18 to 2019-20.
(a) 5,500 crore rupees
(b) 6,600 crore rupees
(c) 4,400 crore rupees
(d) 2,200 crore rupees
(e) 8,800 crore rupees

S3. Ans.(b)
Sol. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the continuation of the Credit Guarantee Fund for Education Loans Scheme and continuation and modification of Central Sector Interest Subsidy Scheme with a financial outlay of 6,600 crore rupees from 2017-18 to 2019-20. The scheme will cover loans for pursuing professional and technical courses to promote quality education.

Q4. Union Cabinet has Approved how much amount to Boost Development Projects In North-East recently?
(a) Rs 1,500 Crore
(b) Rs 7,500 Crore
(c) Rs 9,500 Crore
(d) Rs 2,500 Crore
(e) Rs 4,500 Crore

S4. Ans.(e)
Sol. Cabinet has approved Schemes of North Eastern Council (NEC) including the continuation of existing Schemes. It will boost the development projects in North-East. Four thousand five hundred (4,500) crore rupees have been approved for the scheme for three years up to March 2020.

Q5. The RBI has imposed a monetary penalty of Rs. 58.9 crore on ______________ for non-compliance with the directions issued by the RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio and specified disclosure in this regard.
(a) IDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) HDFC Bank
(e) South Indian Bank

S5. Ans.(c)
Sol. The RBI has imposed a monetary penalty of Rs. 58.9 crore on ICICI Bank Limited for non-compliance with the directions issued by the RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio and specified disclosure in this regard.

Q6. SEBI has recently allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed. Name the present Chairman of SEBI?
(a) Mohammad Mustafa
(b) HK Bhanwala
(c) TS Vijayan
(d) Ajay Tyagi
(e) RS Sharma

S6. Ans.(d)
Sol. The stock market regulator Securities & Exchange Board of India (SEBI) has allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed. Ajay Tyagi is Chairman of SEBI.

Q7. The government has allowed export of __________________ of sugar until the end of the 2017-18 marketing year, in order to clear surplus stocks and improve cash flow to millers for making payment to sugarcane farmers.
(a) five million tonnes
(b) two million tonnes
(c) six million tonnes
(d) three million tonnes
(e) nine million tonnes

S7. Ans.(b)
Sol. The government has allowed export of two million tonnes of sugar until the end of the 2017-18 marketing year, in order to clear surplus stocks and improve cash flow to millers for making payment to sugarcane farmers.

Q8. The NITI Aayog has launched the baseline ranking for 115 aspirational districts based on 49 indicators across five sectors that include health and nutrition, education, agriculture and water resources, financial inclusion and skill development, and basic infrastructure. Name the Chairperson of NITI Aayog?
(a) Arun Jaitley
(b) Bibek Debroy
(c) Amitabh Kant
(d) Rajiv Kumar
(e) Narendra Modi

S8. Ans.(e)
Sol. The NITI Aayog has launched the baseline ranking for 115 aspirational districts based on 49 indicators across five sectors that include health and nutrition, education, agriculture and water resources, financial inclusion and skill development, and basic infrastructure. This would be followed by delta ranking of these districts from May 2018 based on their incremental progress. Prime Minister Narendra Modi is Chairperson of NITI Aayog.

Q9. EPFO has launched the pensioner’s portal through which all EPFO pensioners may get the details of pension-related information. Where is the head office of EPFO?
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Hyderabad

S9. Ans.(c)
Sol. EPFO has launched the pensioner’s portal through which all EPFO pensioners may get the details of pension-related information. The pensioner’s portal is a recently launched service where details like pension payment order number, payment order details, passbook information and other related information are available. The Head Office of EPFO is in New Delhi.

Q10. Which among the following states is the largest producer of sugarcane?
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh
(e) Tamil Nadu

S10. Ans.(a)
Sol. As per 2015-16 estimates, Uttar Pradesh is the largest producer of sugarcane as it produces an estimated 145.39 million tonnes of sugarcane, which is 41.28% of the all-India production. Sugarcane crop is sown in an area of 2.17 million hectares in the state, which amounts to 43.79% share of all-India sugarcane farming.

Daily Vocab For Various Competitive Exams

By With No comments:
1) Innocuous (noun)
Meaning – not harmful or offensive
Synonyms-  harmless, safe, non-dangerous, non-poisonous, non-toxic
Antonyms- harmful, obnoxious
Example -Although Sarah meant her joke to be innocuous, the people around her took it to heart.

2)Nefarious (adjective)
Meaning – very evil and wicked
Synonyms- abominable, atrocious, base, criminal, depraved
Antonyms- honest, honorable, praiseworthy, upright, virtuous
Example - One man employed his nefarious scheme to hack into people's computers and steal bank account information.

3) Despicable (adjective)
Meaning – worthy of intense dislike
Synonyms- contemptible, loathsome, hateful, detestable, reprehensible
Antonyms- admirable, noble
Example - After Rachel exhibited despicable behaviour at her sister’s wedding, she was banned from future events.

4) Fracas (noun)
Meaning – a noisy disagreement or commotions
Synonyms- disturbance, quarrel, scuffle, brawl, affray, tussle
Antonyms- agreement, calm, harmony
Example - The husband and wife were fined by the judge for starting a fracas in court.

5) Premeditated (adjective)
Meaning – think out or plan (an action, especially a crime) beforehand.
Synonyms- preplanned, intentional, intended, deliberate
Antonyms- accidental, unintentional, spontaneous
Example - The killer admitted his premeditatedplan to kill the president had taken over a year to develop.

6) Murky (adjective)
Meaning – obscure or morally questionable/ dark and gloomy, especially due to thick mist.
Synonyms- questionable, suspicious, suspect, dubious, dark, mysterious, secret
Antonyms- clear, pure, sinless, innocent
Example - People avoid talking about depression because it is such a murky subject.

7) Infamy (noun)
Meaning –the state of being well known for some bad quality or deed.
Synonyms- notoriety, disrepute, disreputableness, ill repute, ill fame
Antonyms- honour, anonymity, virtue
Example - While one sister is recognized as being nice and polite, the other sister lives in infamy for her selfish and cruel ways.

8) Accomplice (noun)
Meaning – a person who helps another commit a crime
Synonyms- abetter, accessory, a partner in crime, associate, confederate, collaborator
Antonyms- antagonist,enemy,opponent
Example - Because the accomplice was willing to testify against his criminal cohorts, he received immunity from prosecution.

Idioms/Phrases/Phrasal Verbs-

9) Spur of the moment
Meaning – on impulse; without planning in advance.
Synonyms- impulsively, impetuously, without planning, unpremeditatedly, impromptu, spontaneously
Antonyms- prepared, rehearsed
Example - You should not generally do things on the spur of the moment.

10) Slap on the wrist
Meaning – a mild reprimand or punishment.
Synonyms- reprimand, rebuke, reproof, scolding, admonition
Antonyms- severe punishment
Example - The few perpetrators prosecuted only got a slap on the wrist.

Reasoning Questions for SBI Clerk Prelims Exam 2018

By With No comments:
Reasoning Questions for SBI Clerk Prelims Exam 2018

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams is to practice continuously with all your heart and soul. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the indiangovernmentjob.in Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Directions (1-3): Study the following information and answer the questions given below: 
There are AB axis in such a way that A is in west and B is in east direction. There is XY axis in such a way that X is in north direction and Y is in south direction. AB axis and XY axis intersect at a point Z in such a way that AZ is 15m, ZB is 18m, ZX is 17m, ZY is 13 m.
Diksha is facing towards south direction on Point Y, from there she took left turn and walks 15m. And then she took another left turn and walks 30m. Mirnali is facing towards north on point X , from there she took left turn and walks 13m and then she took another left turn and walks 15m.

Q1. Point A is in which direction with respect to Mirnali’s final point?
(a) south
(b) south-east
(c) south-west
(d) west
(e) north-west

Q2. Point Z is in which direction with respect to Diksha’s final position?
(a) north
(b) east
(c) north-east
(d) north-west
(e) south-west

Q3. What is the distance between Diksha’s final position and point X?
(a) 15m
(b) 23m
(c) 18m
(d) 14m
(e) 21m

Solution(1-3):

S1. Ans.(c)
Sol. 

S2. Ans.(e)
Sol. 

S3. Ans.(a)
Sol. 20m

Q4. If ‘A $ B’ means ‘A is father of B’, ‘A # B’ means ‘A is daughter of B’, ‘A @ B’ means ‘A is sister of B’, then how is K related to M in H @ K $ L # M ? 
(a) Husband 
(b) Uncle 
(c) Father 
(d) Cannot be determined 
(e) None of these

S4. Ans.(a)
Sol.


Q5. If ‘P $ Q’, means ‘P is father of Q’; ‘P # Q’ means ‘P is mother of Q’; ‘P * Q’ means ‘P is sister of Q’, then how is D related to N in N # A $ B * D? 
(a) Nephew 
(b) Grandson 
(c) Granddaughter 
(d) Cannot be determined 
(e) Daughter

S5. Ans.(d)
Sol.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below:
There are eight persons A, B, C, D, E, F, G and H, who are planning to take a leave in the month of March, June, August and November . In each month, they will take a leave on 6th or 11th of the given month. Only one person will take a leave on these given dates. 
E will take a leave in the month which has less than 31 days. Three persons will take a leave between E and C. Two persons will take a leave between C and G. Three persons will take a leave between G and D. Two persons will take a leave between D and A. Three persons will take a leave between A and F. Two persons will take a leave between F and B. H will not take leave in the November month.

Q6.Who among following will take a leave on 11th March? 
(a) B
(b) C
(c) D
(d) F
(e) H

Q7. How many persons will take a leave between F and G
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) More than three
(e) None of these

Q8. Who among following will take a leave on 11th August? 
(a) B
(b) C
(c) D
(d) A
(e) E

Q9. If H is related to F and B is related to A, in the same way D is related to? 
(a) B
(b) C
(c) F
(d) A
(e) E

Q10. G will take a leave on which of the following dates? 
(a) 6th November
(b) 11th November
(c ) 6th August
(d) 11th August
(e) None of these

Solution (6-10):

S6. Ans.(d)
Sol.

S7. Ans.(d)
Sol.

S8. Ans.(d)
Sol.

S9. Ans.(b)
Sol.
S10. Ans.(a)
Sol. 

Directions (11-15): These questions are based on the following letter/number/symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions.

H T 6 # E 7 $ K I L % 3 P @ 2 A J ↑ R U 4 * V D

Q11. How many such symbols are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a number and also immediately followed by a vowel?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Q12. Which element is fifth to the right of thirteenth from the right end?
(a) F
(b) ↑
(c) 1
(d) K
(e) None of these

Q13. What will come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement?
T#6  7K$  L3% ?
(a) @2A
(b) A@2
(c) P2@
(d) 2P@
(e) None of these

Q14. Which element is third to the left of tenth from the left end?
(a) K
(b) 3
(c) P
(d) $
(e) None of these

Q15. How many such letters are there in the given arrangement each of which is immediately preceded by a symbol but not immediately followed by a number?
(a) None
(b) One
(c) Two
(d) Three
(e) More than three

Solution(11-15):

S11. Ans.(b)
Sol. 6#E

S12. Ans.(e)
Sol. 5th to right of 13th from right= 8th from right= J

S13. Ans.(e)
Sol. None of these

S14. Ans.(d)
Sol. 3rd to left of 10th from left= 7th from left= $

S15. Ans.(d)
Sol. $KI, ↑RU, *VD

Today Govt Job Updates

Banking

Reasoning

Education wise jobs