This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by indiangovernmentjob.in to let you practice the best of latest pattern English Questions.
Directions (1-15): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FOUR words are given out of which two can fit the BOLD word given in the sentence. Five options are given with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can fit in the given sentence.
Q1. With this sort of meditation, the effects remain for a longer time.
(A) devotional exercise
(B) attention
(C) affection
(D) contemplative discourse
(a) A-B
(b) B-D
(c) A-D
(d) B-C
(e) A-C
S1. Ans.(e)
Sol. (E)They are complicit in this violence by their deliberate negligence, to say the least, if not active support, by not coming to the rescue of Muslims in a timely manner.
Q2. In these stressful times, to remain poised amid chaos and to attain that ever-elusive inner stillness is the most pressing need.
(A) equilibrium
(B) balance
(C) support
(D) patient
(a) A-D
(b) A-C
(c) A-B
(d) B-D
(e) B-C
S2. Ans.(a)
Sol. (B)We kept speaking to all the responsible officers, they kept reassuring us that there was nothing to worry about and that they would take care.
Q3. A public reception will be organized for one of Kerala’s senior-most cricketers, P Ravi Achan, who turned 90 recently.
(A) newly
(B) long ago
(C) formerly
(D) freshly
(a) B-C
(b) C-D
(c) A-D
(d) A-B
(e) B-D
S3. Ans.(e)
Sol. (C)They should have been prepared for such a calamity. It looks like callous disregard for the safety of the student minority in this country.
Q4. Located in southern Brazil, Florianopolis is a top destination for surfers, beach-goers, and nightlife-lovers.
(A) haters
(B) connoisseurs
(C) followers
(D) makers
(a) B-D
(b) C-D
(c) A-B
(d) B-C
(e) A-D
S4. Ans.(c)
Sol. (All are correct)A company may be opening a significant number of new stores almost every year, which in turn could cause its total revenue to increase year after year.
Q5. There should be a sense of certainty that citizens would not be harmed or their services curtailed even as the very Aadhaar scheme was under the court’s microscope.
(A) shortened
(B) abridged
(C) mutilated
(D) amputated
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-C
(d) C-D
(e) A-D
S5. Ans.(a)
Sol. (E)This shows the government’s arrogance and unilateral move to bulldoze all the financial business without discussing them on the floor of the House.
Q6. The incident took place on the Kistaram-Pelondi road in south Sukma, hardly a few kilometres from the Kistaram police camp.
(A) event
(B) era
(C) happening
(D) occurrence
(a) A-C
(b) B-C
(c) C-D
(d) A-B
(e) A-D
S6. Ans.(b)
Sol. (A)Though they might not be debarred from conducting arbitration in India arising out of international commercial arbitration, they would be governed by the code of conduct applicable to the legal profession in India.
Q7. On Saturday morning, when the group started to trek, there was no sign of fire in the entire forest range, and by evening, the team reached the Kolukkumalai tea estate at the top of the hill and camped there.
(A) stopped
(B) startled
(C) began
(D) initiated
(a) A-C
(b) C-D
(c) A-B
(d) B-C
(e) A-D
S7. Ans.(a)
Sol. (B)The Secretary had every intention of staying because of the critical progress made in national security.
Q8. Binu came in the public eye only last month after the police swooped down on his birthday party, where 100 other criminals had gathered.
(A) focused
(B) determined
(C) deviated
(D) centered
(a) B-D
(b) A-C
(c) A-D
(d) A-B
(e) B-C
S8. Ans.(c)
Sol. (A)The two poisonings, just over a decade apart, have raised serious questions domestically about Britain’s ability to protect those seeking political asylum on its shores.
Q9. After he entered the house, Naresh threatened the woman with a knife and tried to sexually abuse her.
(A) confident
(B) assured
(C) endangered
(D) insecure
(a) C-D
(b) A-D
(c) A-C
(d) B-C
(e) A-B
S9. Ans.(b)
Sol. (E)On Tuesday, airport operations returned to normal, while the wreckage of the crashed aircraft lay near the runway, guarded by security personnel.
Q10. The manner in which they conducted themselves — without disrupting the lives of other citizens and refraining from aggressive sloganeering — is not how India’s myriad protesters typically behave.
(A) multifaceted
(B) tirade
(C) detrimental
(D) innumerable
(a) C-D
(b) A-B
(c) B-D
(d) A-D
(e) A-C
S10. Ans.(d)
Sol. (D)A separate security source in Gaza said the convoy was also fired on by unknown gunmen at the time of the explosion.
Q11. Also, organizers need to be trained in fire escape manoeuvres, and carry the right equipment, including wireless communication sets.
(A) strategem
(B) artifices
(C) tantrums
(D) plans
(a) A-B
(b) B-C
(c) C-D
(d) A-D
(e) A-C
S11. Ans.(e)
Sol. (D)A cathartic moment in the story is when she comes face-to-face with her father after several years.
Q12. The importance of raising the capabilities of district hospitals has also been underscored by the disaster.
(A) construction
(B) induction
(C) catastrophe
(D) destruction
(a) B-C
(b) A-D
(c) A-B
(d) A-C
(e) C-D
S12. Ans.(e)
Sol. (All are correct)The message that Mathivanan would like to convey to the audience through this film is that impulsive actions can lead to unpleasant consequences.
Q13. We cannot totally rule out the possibility of some type of political motivation. This is endemic to our culture.
(A) peculiar
(B) queer
(C) prevalent
(D) connected
(a) B-C
(b) A-D
(c) A-B
(d) A-C
(e) C-D
S13. Ans.(a)
Sol. (C)I can specifically make fun of them because unlike certain other industries, people in Chennai have a sense of humour.
Q14. Bigger projects involve coordination of the work of several hundred people and international collaborations; they need physical space and funding.
(A) culmination
(B) cooperation
(C) synchronization
(D) subordination
(a) A-B
(b) B-C
(c) A-D
(d) B-D
(e) A-C
S14. Ans.(b)
Sol. (C)Minor irregularities on the road are soaked up quite admirably by the suspension, though the diesel clatter does come into the cabin at times.
Q15. A company may be opening a significant number of new stores almost every year, which in turn could cause its total revenue to increase year after year.
(A) important
(B) noticeable
(C) several
(D) countable
(a) A-C
(b) B-D
(c) A-D
(d) C-D
(e) A-B
S15. Ans.(a)
Sol. (E)Here, we came across a huge cattle-fair, where bullocks and buffaloes were being auctioned.
Government
Jobs
Apply
Jobs
Apply
0 comments:
Post a Comment