Government
Jobs
Apply

Today Updates

Sunday, 25 December 2016

GK & Current Affairs December 2016

By
GK & Current Affairs: December 20, 2016

1. Which union ministry has launched GARV-II mobile app to monitor rural electrification data?
[A]Ministry of Power
[B]Ministry of Rural Development
[C]Ministry of Panchayati Raj
[D]Ministry of Tribal Affairs

Ans: A

2. India’s first cashless bazaar has come up in which of the following states?
[A]Rajasthan
[B]Chhattisgarh
[C]Uttar Pradesh
[D]Madhya Pradesh

Ans: B

3. Karun Nair is associated with which sports?
[A]Hockey
[B]Badminton
[C]Cricket
[D]Chess

Ans: C

4. Which union ministry has won gold medal in the Web Ratna category of 2016 Digital India Awards?
[A]Ministry of Human Resource Development
[B]Ministry of Tourism
[C]Ministry of Power
[D]Ministry of Health and Family Welfare


Ans: D

5. Anupam Mishra, who passed away recently, was the noted personality of which field?
[A]Water conservation
[B]Environment
[C]Journalism
[D]All of the above

Ans: D


6. ‘Saanjhi Saanjh’ the national newspaper for senior citizen has been launched by which union ministry?
[A]Ministry of Statistics and Programme Implementation
[B]Ministry of Social Justice and Empowerment
[C]Ministry of Human Resource Development
D]Ministry of Rural Development

Ans: B

7. What is the current interest rate on Employees’ Provident Fund (EPF) for FY 17?
[A]8.65%
[B]8.55%
[C]8.75%
[D]8.45%

Ans: A

8. Who will be the head of newly constituted high-level task force on Indus Water Treaty (IWT)?
[A]Shaktikanta Das
[B]Nripendra Mishra
[C]Ajit Doval
[D]Aditya Mehta

Ans: B

9. Which famous personality has become the brand ambassador of Assam tourism?
[A]Sachin Tendulkar
[B]Priyanka Chopra
[C]Aamir Khan
D]Lata Mangeshkar

Ans: B

10. Saumitra Chaudhuri, who passed away recently, was the famous personality of which field?
[A]Sports
[B]Film Industry
[C]Economics
[D]Science

Ans: C


GK & Current Affairs: December 21, 2016

1. Who of the following has won the BBC sports personality of the Year 2016?
[A]Andy Murray
[B]Alistair Brownlee
[C]Kate Richardson
[D]Nick Skelton

Ans: A


2. The India-Nepal folk crafts festival (INCF-2016) has started in which city?
[A]New Delhi
[B]Kathmandu
[C]Nepalgunj
[D]Pune

Ans: B

3. The International Human Solidarity Day is observed on which date?
[A]December 19
[B]December 22
[C]December 20
[D]December 21

Ans: C

4. The 2016 Hero Indian Super League (ISL) has been won by which football team?
[A]Mumbai City
[B]Delhi Dynamos
[C]Kerala Blasters
[D]Atletico de Kolkata

Ans: D


5. Which state will become the first Indian state to have 24×7 helpline for forests?
[A]Maharashtra
[B]Uttar Pradesh
[C]Rajasthan
[D]Madhya Pradesh

Ans: A


6. Who has been honoured with ‘Legends Award’ by the International Boxing Association (AIBA)?
[A]Shiv Thapa
[B]Mary Kom
[C]Akhil Kumar
[D]Vikas Krishan

Ans: B

7. Consider the following statements: a. The 2017 Global Conference on Cyber Space (GCSS) will be hosted by United Kingdom. b. The GCSS conference is to promote practical cooperation in cyberspace. Which of the following statements is/are correct? [A]Only a
[B]Only b
[C]Both a & b
[D]Neither a nor b

Ans: B

8. Consider the following statements: a. The headquarters of Artificial Limbs Manufacturing Corporation of India (ALIMCO) is located at Kanpur. b. ALIMCO has recently signed MoU with UK firm to produce affordable wheel chairs. Which of the following statements is/are correct?
[A]Only a
[B]Only b
[C]Both a & b
[D]None of the above

Ans: C

9. The 2016 Sahitya Akademi award has been won by which author?
[A]Joe D Cruz
[B]Vannadasan
[C]A. Madhavan
[D]D Selvaraj

Ans: B

10. The book “Asura: Tale of the Vanquished: The Story of Ravana and His People” has been authored by whom?
[A]Anand Neelakantan
[B]Gayathri Susheel
[C]Deepa Parmar
[D]Aishwarya Dhanush

Ans: A



 

0 comments:

Post a Comment

Today Govt Job Updates

Banking

Reasoning

Education wise jobs